Indrukken van Mini
Wat doe je als men vanaf de zuidkant de Gambiarivier over wil steken omdat onze volgende lodge in Farafenni gesitueerd is. In dit geval was er dus geen brug of ferry.We maakten een afspraak met visser Faye Jemmeh die met vrouw en kinderen een klein kruidenierswinkeltje en restaurantje beheert. Hij is tevens visser en laat als kundige gids toeristen de wet-lands bewonderen. Hij kent de vele soorten vogels die daar hun biotoop hebben in de mangroves. Zelfs kun je het geluk hebben zoals wij om een in het wild levende krokodil te aanschouwen. Leuk en leerzaam.

     

Faye gaat ons met zijn houten piroque (vissers boot die daar gebruikt wordt) over zetten.

Eerst de bagage dan de drie fietsen er boven op. Wij hadden nog net een zitplaatsje. Zijn zoontje Moessa ging ook mee daar de boot niet geheel waterdicht was en er dus ook nog gehoosd moest worden. De rivier is wel een paar kilometer breed en tijdens de overtocht sloeg de motor tot overmaat van ramp verschillende keren af, maar we hebben de overkant gehaald zonder een nat pak.Daar gaat de eerste fiets.


Aankomst in "the middle of nowhere".
 

We werden afgezet op een zandweg in een schaars bewoond gebied. Na enkele kilometers  ploeteren door het mulle zand passeerden we een paar dorpjes in de bush waar we toegejuicht werden alsof we de Tour de France reden. Wat kleinere kinderen begonnen spontaan te huilen want als je nog nooit een blank, stoffig en rood aangelopen mens gezien hebt is het wel even schrikken.

Ons einddoel Farafenni werd tegen half zeven 's avonds bereikt. We logeerden er in Eddy's Hotel.

In deze plaats heerst veel bedrijvigheid op straat, diverse ambachten zoals smeden, kleermakers achter hun  naaimachines, vrouwen met eigengemaakte lekkernijen. Ook aan  eetgelegenheden langs de straat geen gebrek.....

Statige, lange knappe mensen, prachtig gekleed in lange gewaden. Daar tussendoor schapen, geiten, honden, en ezels allemaal loslopend tussen de mensen.

We gingen op zondag met het plaatselijke vervoer naar een grote drukke markt buiten de stad.

 


Openbaar vervoer voor personen en spullen naar de markt
 (Farafenni)

Mini bij de Stonecircle nabij Janjanbureh

Naast een losgereden zandpad ontstaat vaak een "fietspad"

 

  
 

Younous de metselaar, een vriendelijke rastajongen.
In dit deel van Afrika poseert men zonder probleem voor de camera.
Dat moet je b.v. in de Congo of Centraal Africa niet proberen.Mini legt meegebracht lesmateriaal klaar
De leerkrachten waren er even nog niet vanwege een staking omdat ze al 3 maanden geen salaris hadden ontvangen.

Na een dagje je zelf te hebben vermaakt,
blijkt er ook nog een rondvaart gepland te zijn,
waarvan de opbrengst ten goede
komt aan de dorpsgemeenschap.
(Tumani Tenda Camp)Een kunstzinnige decoratie (Abčne)