O zo begaafd
Volkskrant 9/1/2014


Het gemiddelde IQ van de bevolking in die landen onder de Sahara is volgens de laatste metingen rond de 80. Geloof ik niet. Of ik geloof het wel, maar niet dat een IQ-score alles zegt over intelligentie.
Intelligentie is iets wat zich niet makkelijk laat meten en zeker niet met het invullen van een stapel formulieren. Formulieren roepen niet bij iedereen het beste naar boven, bij wie eigenlijk wel?


Voor de inventiviteit waarmee deze jongen een op afstand bestuurbare auto heeft gemaakt, mag hij van mij 25 punten extra op zijn IQ-score krijgen. Sinds het Franse leger is ingezet tegen de burgeroorlog die er woedt, is de Centraal Afrikaanse Republiek een onderwerp geworden.
Honderden foto's komen binnen. Op de meeste staan ontheemde moslims, militante christenen, patrouillerende Fransen. Heel soms jongetjes met zelfgebouwde de autootjes. Vijf ben ik er tegengekomen, ieder autootje anders, maar even ingenieus ontworpen, De Franse soldaat buigt zich niet voor niets zo belangstellend voorover. Hij mag wel oppassen dat hij zich daarbij niet door zijn voet schiet.
De kleine automobilist voelt zich heel vereerd, ook hij buigt zich voorover. Zijn gezelschap reageert anders, in een complete reeks van vriendelijk manmoedig via onderzoekend tot argwanend.

Dit karretje heeft bijzondere achterwielen. Aan het rechterwiel kun je zien dat het uit een klein blikje is gemaakt, formaat blikje tomatenpuree. In de bodem is een gat geboord, of geslagen met een spijker. Zo groot is het gat dat het blikje kan draaien om de as. Het deksel van het blikje is bijgewerkt tot het vrij kan draaien in het blikje. Toen is het deksel vastgezet op de as, zo kan het blikje draaien zonder dat het wiebelt of van de as afloopt,
De vooras is met een stukje binnenband vastgezet op de middenbalk van het chassis. Door de elasticiteit van de verbinding is er een op- en neerwaartse speling, de wielen kunnen onafhankelijk van elkaar veren. Er is ook speling naar links en rechts, je kunt sturen. De lange stok, die in het bovenste sardineblikje is gestoken, drijft het karretje aan. Van die stok lopen twee touwtjes naar de vooras. Draait het jongetje aan de stok, dan maakt zijn autootje een bocht. Heb ik het nog niet over de twee stukken slipperzool: de voor- en de achterkant van de auto .
Hoe geestdodend zijn daarmee vergeleken de klant-en-klare radiogestuurde karretjes waarmee onze o zo begaafde kinderen spelen, Beetje rondrijden en dat is het dan.

Updates Twitter.com/HansAarsman